Мангалом називають будь-який пристрій для отримання деревного вугілля з метою подальшого приготування смаженого м'яса (шашликів).

Та переважна більшість існуючих в продажу моделей мангалів є продукцією низької якості і мова зовсім не про культуру виробництва. Справа в тому, що будь-який пристрій має конструюватись та виготовлятись з урахуванням умов експлуатації. Але саме конструктори мангалів, схоже, про це ніколи, нічого і не чули...

Почати пояснення такої гучної заяви треба з того факту, що в результаті окислення (спалювання) дров чи вугілля температури в епіцентрі подій можуть знаходитись в широкому діапазоні, залежно від впливу багатьох чинників, але навіть початок цього діапазону ВЖЕ вищий за можливості експлуатації будь-якої марки сталі (крім ексклюзивних нержавіючих з аерокосмічних галузей з такими ж космічними цінами), а це означає фактичну і однозначну непридатність конструкції працювати впродовж тривалого часу. Щось таке:

Як наслідок, власники металевих мангалів отримують пошкодження вже після перших годин експлуатації (що легко визначається візуально), а з плином часу ці пошкодження лише погіршуються. І чим інтенсивніше і яскравіше багаття у вашому мангалі - тим ближче ваше придбання до здачі на металобрухт, питання лише в тому як то буде швидко і чи взагалі залишиться що здавати? Правильна відповідь така: найдешевші моделі (з тонкої сталі менше міліметра) можуть остаточно розвалитись буквально за 5-10 приготувань, моделі зі сталі в пару міліметрів можуть прожити більше року, найдорожчі з стінками 5 міліметрів - кілька років. Тобто фактично мова йдеться про те, як швидко високі температури, хімічні процеси та атмосферні опади і умови з'їдять всю товщину нічим не захищеного металу з явними ознаками корозії вже за кілька днів після початку експлуатації і першого ж дощу.

Основний візуальний ефект таких пошкоджень - це порушення геометрії, втрата початково красивої форми нового пристрою, тотальна всебічна корозія всієї конструкції.

Але вся ця теорія не дуже цікавить переважну більшість покупців отих бляшанок. Закони ринку такі: є попит - буде й пропозиція. Відтак, зазвичай перше придбання має бути "як у всіх", а вже друге - "я хочу щось нормальне!" 

Зрештою, невисока собівартість виробництва металевих мангалів дозволяє виробникам-підприємцям непогано заробляти принаймні на продажу красиво розкроєного металу, а решта вже ВАШИХ питань про довговічність цих виробів їх не дуже бентежить. ЗОВСІМ.

Отже, чи існують хороші, довговічні, "правильні" мангали? Погляньте на цей, що якнайкраще підійде як для приватного використання, так і для багаторічного комерційного (мангал для турбази, готелю, мотелю, кав'ярні, ресторану, табору відпочинку):

На цьому шамотному (з шамотної цегли) мангалі можна зготувати до 7 кг шашликів з м'яса одночасно: кількість встановлених шампурів може бути від 8-ми до 10-ти, залежно від розмірів м'ясних шматків, тобто від ваших вподобань.

 

Після основного прогоряння дров в мангалі на місце, що показане на фото, встановлюються спеціальні підставки, на яких зрештою і розміщуються шампури або решітки барбекю. Відстань між підставками регулюється вами в залежності від довжини наявних шампурів. Якщо ви ще не маєте комплекту шампурів, то основна рекомендація така: чим довше шампур - тим буде краще! 

Мангал стаціонарний шамотний жаростійкий до 1300 градусів, початкова геометрія зберігається весь термін служби, під будь-які розміри шампурів або решіток, з максимально легким очищенням від попелу. Повна маса 120 кг. Внутрішні розміри топки з шамотної цегли: 460х570х165 мм. Термін служби десятки років. Можливі модифікації під замовлення клієнта з доплатою.

Окремо слід відзначити надзвичайну простоту очищення цього мангалу від попелу після попереднього використання: достатньо зробити кілька рухів інструментом, що входить до комплекту (на фото підвішений на один з восьми гачків праворуч, така собі загрібачка) і перемістити всі відходи з зони горіння до спеціальної зони зберігання відходів, а після її заповнення (це може бути кілька приготувань страв) - знов таки кількома рухами відвантажити попіл до, скажімо, металевого відра. Все дуже просто і займає мінімум вашого часу, зазвичай це не більше 20-30 секунд.

Готуємо шашлик, на відео на шампурах розміщено 2,2 кг м'яса:

Очищення мангалу, чи бачили ви щось простіше?:
 
 
 Замовити цей мангал або інші наші вироби ви можете за телефонами, вказаними у розділі "Контакти", встановлена  на сезон 2022 року ціна: 4900 грн. При замовленні від 2-х мангалів існують знижки.